Kategoriler
Genel

All Season ve All Weather Lastikler Arasındaki Fark Nedir?

Goodyear, 1977’de dünyanın ilk dört mevsim lastiği piyasaya sürdüğünde lastik endüstrisini daha iyi hale getirdi. Tamamen yeni tasarım, pazar payını hızla ele geçirdi. Sürücüler, yıl boyunca işe yarayabilecek tek bir lastik seti fikrini sevdi. Dört mevsim lastikleri ucuz ve çok dayanıklıdır, bu nedenle uzun vadede bütçeye çok uygundur. Ayrıca ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış olmak üzere her mevsim için bir çözüm olarak pazarlanmaktadır.

Ancak, üreticilerin dört mevsim lastiklerini nasıl pazarladıklarıyla ilgili bir sorun var. En iyi premium modeller bile daha derin karda ve buzda zorlanır. Bu nedenle, zorlu kış koşullarına sahip yerlerde, bu koşulların üstesinden gelmek için yine de bir dizi kış lastiğine ihtiyacınız olacak. Bu, dört mevsim lastiklerin amacını bozmaz mı? Elbette!

Neyse ki kış lastiği uzmanı Nokian, tüm mevsim(all weather) lastikleri olarak adlandırılan başka bir kategori düşündü. Bu lastiklerin çoğunlukla dört mevsim lastikleri olarak pazarlandığını göreceksiniz çünkü özünde gerçekten öyleler ve yıl boyunca işe yarıyorlar.

Ancak, tamamen aynı değiller. Nitekim, dört mevsim(all season) ve tüm hava koşullarına uygun (all weather) lastikleri arasında bazı önemli farklılıklar vardır.

Dört Mevsim ve Dört Mevsim Lastikleri Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?

Genel olarak, dört mevsim ve dört mevsim lastikleri aynı amaca hizmet etmeyi amaçlar – sürücüye yıl boyunca çekiş sağlar. Ancak, her mevsim benzer şekilde işlev görmezler.

Farklı Diş Bileşenleri

Özellikle, normal dört mevsim lastikleri daha sıcak koşullar için tasarlanmıştır ve 7 ° C’ye kadar çalışır. Bazı modern dört mevsim lastikleri, bu sıcaklığın altında bile büyük ölçüde çalışır, ancak yalnızca kuru yüzeylerde. Onları ıslak zeminde veya karda daha sert itin ve acı çekmeye başlayacaklar.

Bu arada, tüm hava koşullarına uygun lastikler, 7 ° C altında biraz daha düşük sıcaklıklarda çalışmak üzere tasarlanmıştır. Bazı tüm hava koşullarına uygun lastikler donma noktasının çok altında veya 0 ° C sıcaklıkta bile çalışır. Bu, donma noktasının çok altında mükemmel şekilde çalışan kış lastiklerinden daha yüksektir, ancak yine de normal dört mevsim lastiklerinden çok daha iyidir.

Sıradan dört mevsim lastikleri, daha düşük sıcaklıklarda esnek kalan ancak yine de daha yüksek sıcaklıklarda en iyi şekilde çalışan sırt bileşenlerine sahiptir. Unutmayın, aşırı yumuşak ve esnek kauçuk, lastiğin daha sıcak koşullarda dengesini ve çekişini kaybedeceği anlamına gelir. Bu nedenle, dört mevsim kauçuk esnektir, ancak yalnızca 7 ° C’ye kadar düşebilir.

Tüm hava koşullarına dayanıklı lastikler ise daha düşük sıcaklıklarda esnek kalan daha yumuşak bir kauçuğa sahiptir. Sonuç olarak, donma sıcaklıklarında, özellikle ıslak kaldırım, kar veya sulu kar üzerinde daha fazla çekiş elde edersiniz. Bununla birlikte, bu aynı zamanda daha sıcak koşullarda çekiş ve yol tutuşunun azaldığı ve lastiklerin daha az tepki verdiği anlamına gelir. Başka bir deyişle, sürüş deneyimi enfiye olmayacak.

Farklı Sırt Desenleri

Lastik tasarımında basit ama etkili bir kural vardır – daha fazla yüzey alanı, daha iyi çekiş ve kavrama. Kuru yollarda, tamamen düz (kaygan) sırtlı lastikler, yolla temas halinde olabilecek en yüksek yüzey alanına sahip oldukları için en iyi performansı gösterecektir. Bu nedenle, çoğu yüksek performanslı lastik, minimum ila sıfır sırt desenine sahiptir.

Ancak yağmurlu koşullarda kaygan lastiklerle mümkün olan en yüksek yüzey alanını elde edemezsiniz. Bunun nedeni, sırt olukları ile aslında yol ve su ile temas halinde daha fazla alan kazanmanızdır. Dahası, sırt olukları suyu yüzey alanından dışarıya yönlendirerek lastiğin yola yapışmış kalmasına yardımcı olur.